Virtuální realita pomáhá | Pixman.cz
KONTAKT
Přejít na menu

Virtuální realita pomáhá

Virtuální realita pomáhá

Další článek o VR? To už si v tom Pixmanu fakt asi dělaj legraci, komu si myslí, že tím prospějou? Nebojte, dneska to nebude ani tolik o tom, jak je VR skvělá…samozřejmě, že je. V tomhle článku bychom se s Vámi spíš rádi podělili o radost, kterou budete určitě mít, když se Vám povede vymyslet nějakou virtureálnou kejkli, která pomůže dobré věci. A to hned několikrát!

O využití VR pro komerční účely nejrůznějšího druhu už jsme se tady párkrát rozepsali. Je to velká kreativní platforma, kde záleží jenom na Vaší fantazii. Trh se sice pomalu začíná sytit, ale pořád je tu spousta místa pro skvostné nápady. Velmi nás ale inspirovalo, když jsme se dozvěděli, že VR může taky pomáhat. Existuje celá řada vědeckých studií, které zkoumaly pozitivní vliv VR na léčbu fobií, úzkostí, posttraumatických stresových poruch. Virtuální realita může pomáhat taky lidem, kteří se vzpamatovávají z cévní mozkové příhody či autonehody. My jsme začali úplně jednoduše a napadlo nás, že bychom někomu třeba mohli pomoct tím, že mu virtuální realitu zprostředkujeme.

Naše volba padla, díky přátelským vazbám, na hostivický Klokánek. Společně se sdružením dobrovolníků Andromeda, které se stará o rozptýlení a psychickou pohodu hostivických děti, jsme naplánovali kreativní odpoledne ve VR, které se uskutečnilo 4. 5. 2017 přímo v budově zařízení. Z dětí se na pár hodin stali 3D malíři. Cílem bylo jednak děti rozptýlit, zabavit, nechat je osahat si technologii, která znamená budoucnost. Ale hlavně, podpořit a zpropagovat finanční sbírku, která by měla pomoci hostivickému zařízení k nové střeše. Nikoho samozřejmě nemůžeme nutit, ale když přispějete, vesmír Vás bude mít rád. A teď jak to všechno probíhalo…

Zhruba dva měsíce před konáním akce se začaly dít věci. Naši šikovní programátoři se postarali o stránku jarosklokankem.cz, kde najdete všechny potřebné informace o akci, videa z akce a také všechny výtvory, které během zábavného odpoledne vznikly. Naším vrcholem a zároveň světovou premiérou byla aplikace Klokoskop, o kterou se zasloužil náš specialista Pavel. Jedná se vůbec o první pixmaní aplikaci, která je dostupná na Google Play. Pokud ji spárujete se speciální magickou kartičkou (ke stažení na jarosklokankem.cz), můžete si vybraná díla z akce Jaro s Klokánkem prohlédnout ve speciální 3D virtuální galerii. Naši grafici celému projektu vytvořili vizuál, psanci zase otextovali, co se dalo, rozesílaly se tiskovky, oslovovala se média a všechno směřovalo k vysněnému datu 4. 5. 2017.

Byl to čtvrtek. Skupinka, kterou jsme vyslali z Pixmanu do Hostivic, dorazila na místo s dostatečným předstihem, aby stihla všechno připravit. Natáhnout plátno a hlavně zapojit veškerou techniku tak, aby fungovala v každém detailu, je záležitost minimálně na hodinu.
Ještě před tím, než děti přišly ze školy, se začaly trousit zvědavé tety. Zajímalo je, co to vlastně je ta virtuální realita. Jedné jsme pustili do brejlí hory, druhé malování, trochu se jim z toho zatočila hlava :) A pak už byly děti ze školy doma a mohlo se začít.

První přišel na řadu nadšenec Mirek, ten se tak rozjel, že nešel zastavit a chtěl být u celé akce celé odpoledne. Na zahradu na sluníčko jsme ho potom museli vyloženě vyhnat. Děti byly nejdřív lehce nesmělé, ale pak se od VR nemohly odtrhnout. Byla to velká zábava pro nás velké a hlavně pro malé malíře. VR odpoledne se nad očekávání povedlo, i největší stydlíny a nesmělce jsme nalákali a nelitovali!

Po skončení akce se stránky jarosklokankem.cz rychle naplnily kresbami, videi, dojmy. Hledali jsme všechny možné i nemožné kanály, kudy dostat k široké veřejnosti ponětí o sbírce. Mimo jiné se nám speciálním kouzlem (Leni, děkujeme!) povedlo dostat zmínku o Jaru s Klokánkem i do celostátního tisku, konkrétně do Lidových novin. Teď už se jen modlíme, aby akce splnila svůj účel a na novou střechu se dětem z Klokánku Hostivice opravdu povedlo vybrat.

Celé nám to, myslím, hodně poučilo. Hlavně o tom, kolik je člověk schopen vyvinout extra energie, pokud jde o někoho, kdo ji potřebuje víc, než vy. Skvělé děti z Hostivic pro nás byly dostatečným důvodem se překonat. Bylo úžasné, dojemné a inspirující sledovat všechen ten zápal, kreativitu a nadšení dětí pro objevování nových dimenzí. Nám v Pixmanu to určitě dobilo baterky alespoň na rok dopředu a doufáme, že tahle povedená spolupráce opravdu není poslední.

 

Naše poděkování patří zejména hostivickým dětem, protože nás inspirují k velkým věcem, jejich klokánčím tetám, které se obětavě starají o rodinnou atmosféru zařízení, dále pak sdružení dobrovolníků Andromeda, které s neutuchajícím entuziasmem vymýšlí pro děti stále nové a vychytanější aktivity a zároveň jim jejich členové poskytují oporu a psychické zázemí ve svém volném čase a bez nároku na finanční odměnu. A také Vám všem, kteří jste se pro projekt nadchli s námi a přispěli/brzy přispějete Klokánkovi na střechu.