VR Kosmopolita | Pixman.cz
KONTAKT
Přejít na menu

VR Kosmopolita

VR Kosmopolita

Neděle jako vymalovaná. S napjatým očekáváním přešlapujeme v krásných prostorách Villy Pellé v Bubenči. Jsme obklopeni úžasnou výstavou M. Šašek Let č. 59/74 a připadáme si ve vší té honosné atmosféře jako sloni v porcelánu. A co když všichni půjdou radši k vodě, běží nám hlavou. Je totiž zrovna neděle 18. června 2017 a my jsme si v neorenesanční Ville Pellé rozložili svá VR fidlátka. Asi se divíte, co tady vůbec pohledáváme. Prozradíme Vám, že to má co dočinění s VR, což by bylo v případě Pixmanu velmi těžké uhodnout.

Znáte Miroslava Šaška? Českého malíře, spisovatele a ilustrátora, autora proslulých cestopisů This is…? Možná Vám není povědomý podle jména, ale když se kouknete na jeho ilustrace, hned víte, která bije. A právě jako pocta tomuto světoznámému tvůrci vznikla už zmíněná výstava M. Šašek Let č. 59/74 ve Ville Pellé.  A protože se nám ta myšlenka moc zamlouvala, nabídli jsme sdružení Villa Pellé zajistit jeden z bodů doprovodného programu k téhle výstavě. A ze spojení nadšení pro výtvarné umění, VR technologii a velkoměsto vznikl projekt VR Kosmopolita.

Začali jsme tím, že jsme zamluvili doménu vrkosmopolita.cz a vytvořili webové stránky. Ty jsme naplnili obsahem a vizuálně je celé stylizovali do Šaškova retro světa, ve kterém na Vás na každém rohu čeká nějaké milé překvapení.  Vznikla také aplikace VR Letenka. Můžete ji spojit buď s vytištěnou Kosmokartičkou a prohlédnout si VR kresby návštěvníků výstavy. Nebo ji namiřte na AR plakát a nechte se okouzlit možnostmi rozšířené reality. No a hlavně, zorganizovali jsme už zmíněný doprovodný program s virtuální realitou přímo ve Ville Pellé a trneme, jaký bude mít úspěch.

Je jedna hodina odpoledne a dům se opravdu začíná plnit lidmi, tak přece jen nejsou všichni na chatě. A za chvíli to vypadá, že není na chatě vlastně vůbec nikdo. Pořadník na náš program praská ve všech. Na kreslení ve VR jsou natěšené hlavně děti. Návštěvníci si mohou vybrat, jestli budou tvořit v kulisách Londýna nebo Říma. K našemu překvapení v preferencích jednoznačně vede Londýn. Když jsme viděli takové množství dětských návštěvníků, trochu jsme se báli, že než každému vysvětlíme, jak se brýle používají, dostane se nás harmonogram do skluzu. To jsme si ovšem neuvědomili, že tyhle děti už jsou na vychytávky zvyklé a virtuální realitu přijímali s takovou lehkostí a samozřejmostí, že jestli někdo něco brzdil, tak zaručeně my. Zájem byl obrovský, přetahovali jsme ještě dlouho po domluvené hodině.

Celý projekt VR Kosmopolita skončil úspěchem. A my jsme se zase přesvědčili, že i v tak neočekávaném segmentu jako je výtvarné umění, může dojít k zajímavým spojením. Děkujeme tímto kolektivu Villy Pellé, spolku Porte a všem milým a zvídavým návštěvníkům, díky nimž se povedlo propojit strhující svébytný svět Miroslava Šaška a nejnovější technologie. Moc se těšíme na další zajímavé projekty. Všechno, co se týká akce VR Kosmopolita, najdete pod jednou střechou na vrkosmopolita.cz.