Už žádné zmatky, e-recepce od Pixmanů dá balíčkům řád | Pixman.cz
KONTAKT
Přejít na menu

Už žádné zmatky, e-recepce od Pixmanů dá balíčkům řád

Už žádné zmatky, e-recepce od Pixmanů dá balíčkům řád

"Nechte mi to dole na recepci." Spočítáte, kolikrát jste tu větu sami použili? Recepční balíček přijme, recepční balíček vydá, koloběh balíčků ve vesmíru jednotvárně plyne dál. Dokud firma nepřeroste velikost "všichni se dobře známe", nebo se nějaký balíček nezatoulá. Pak je na místě poohlédnout se po nějakém systému, který dá balíčkům řád. 

Jeden takový jsme vytvořili pro mediální společnost Czech News Center (CNC), pod kterou spadají tituly jako Blesk, Sport nebo Reflex. Zadání bylo jasné: Vyřešit příjem a distribuci balíčků na recepci. V době covidu a home office totiž v CNC narostl počet zásilek a prodloužila se i doba k jejich vyzvednutí.

 

Robotizovaná tabulka

Kromě touhy zkrotit balíčkovou agendu byla na obou stranách také chuť vyzkoušet si možnosti Google Apps Script, tedy předpřipravených bloků kódu z dílny Google. Ty se hodí právě pro tvorbu podobných relativně jednoduchých aplikací. I proto jsme ke spolupráci přizvali kolegy z AppSatori, kteří jsou v Google cloudu jako doma. 

Místo klasické databáze jsme použili Google Sheet, tedy "obyčejnou" tabulku od Google. Ta je sice omezená co do velikosti, ale pro potřeby e-recepce bohatě stačí. Využili jsme i javascript a aplikaci dali kabátek pomocí html šablon. Aby se s ní dobře pracovalo, našeptávač doporučuje jména obvyklých odesílatelů i příjemců - jak zaměstnanců, tak externích pracovníků. 

 

Trochu jiné programování 

Stav vyzvednutí balíčků pak kontroluje "robot" (cron). Ten tabulku pravidelně prosviští a rozešle notifikace lidem, na které jejich balíček zatím marně čeká. Nechybí ani tisková sestava s výpisem všech zásilek, která se využívá jako předávací protokol, když se na recepci mění služby. 

"Děkujeme CNC a AppSatori za spolupráci a trošku jiný druh programování. Myslím, že u e-recepce jsme Google Apps Scripts využili velmi rozumně a rádi si to zopakujeme i pro další zájemce, kteří už v prostředí Google fungují," uzavírá za Pixmany Tomáš Míka. Pokud o přechodu na platformu Google zatím jen uvažujete, rozhodně vám doporučujeme právě AppSatori. Jsou to opravdoví odborníci na vše kolem Google.

Potřebujete zkrotit zásilky, nebo dát recepci řád? 

Napište nám!