Merlin, CMS co čaruje s obsahem | Pixman.cz
KONTAKT
Přejít na menu

Merlin, CMS co čaruje s obsahem

Merlin, CMS co čaruje s obsahem

Když vám budeme stavět web nebo e-shop, pro správu obsahu vám nabídneme content management system (CMS) Merlin. Náš vlastní! Kouzelně jednoduchý, ale zároveň příjemně adaptabilní. Pod jeho zdrojovým kódem je podepsaný náš hlavní vývojář Vašek Kalaš. Přečtěte si, proč Merlina přivedl na svět a co mu vložil do vínku.

Počátky Merlina sahají až do roku 2002. Tehdy nebylo na trhu moc použitelných CMS, a tak jsem začal psát pro své stránky vlastní jednoduchý redakční systém. Z počátku toho uměl velmi málo, ale bylo to přesně to, co jsem potřeboval. Smyslem jeho existence bylo co nejvíce zjednodušit a zrychlit výrobu nových webů a umožnit uživatelům jednoduchou obsluhu. A to Merlin splnil do puntíku. Nejen tehdy, v dobách digitálního středověku, ale i dnes.

Vývoj CMS aneb Merlin v kouzelnické škole

Zprvu jsem ho využíval pro správu obsahu jednoduchých textových stránek, ale postupně bylo potřeba naučit Merlina i správu obrázků, souborů, uživatelů a samozřejmě obsahu pro e-shopy. Vznikaly tedy nové moduly, pomocí kterých bylo možné to všechno obsluhovat. 

Vzhledem k tomu, že jsem si CMS psal víceméně pro sebe, vycházel jsem z reálných potřeb svých klientů a těm jsem taky Merlina průběžně přizpůsoboval. Vždycky jsem ale myslel na to, aby se do vývojové verze dostaly jen ty funkce, které jsou užitečné pro všechny. Moduly nebo funkce, které byly šité na míru konkrétního zákazníka, jsem nasazoval jen u něj. Toto se snažíme dodržovat dodnes. Výsledkem je relativně jednoduché CMS, které neobsahuje hromadu zbytečností. Jeho moduly jsou obecně použitelné a univerzální.

Díky tomu jsme Merlina úspěšně nasadili na relativně malé weby, jako je třeba kartageco.cz nebo geodet-ricany.cz, na velké firemní weby, jako je ccs.cz, ale krásně zvládá i správu obsahu poměrně rozsáhlých e-shopů - například rockpoint.cz či intersport.cz. Ani kovářova kobyla nechodí bosa - na CMS Merlin běží i naše firemní prezentace. Kolegyně Míša z marketingu v něm tedy administrovala i tento článek ;-)

Důvěrná známost

Není naší ambicí, aby Merlin konkuroval rozšířeným systémům jako je Joomla, Wordpress či Drupal. Je to systém, který nám umožňuje efektivně obsluhovat weby a e-shopy, které pro klienty tvoříme. Přesně víme, co a jak v něm funguje, a umíme tak rychle reagovat na nejrůznější potřeby klientů. V případě potřeby ho umíme jednoduše přiohnout nebo doplnit o moduly, které klient vyžaduje. Merlin je živoucí organismus, který se stále vyvíjí. Potřeby dnešních webů jsou úplně jiné než před 15 lety a my se neustále snažíme Merlina rozvíjet tak, aby práce s ním byla intuitivnější a rychlejší.

Abychom byli při vývoji nových webů opravdu efektivní, připravili jsme si vedle CMS Merlin do zásoby i obecně pojatý front-end obsahového webu a e-shopu. Je napsaný tak univerzálně, že ho dokážeme snadno, často pouze na úrovni html šablon, upravit podle potřeb konkrétního klienta. 

Naším cílem není CMS, které bude umět všechno, na co si vzpomenete. Snažíme se vytvořit co nejjednodušší systém, který nám bude pomáhat uskutečňovat vize našich klientů s maximální efektivitou.

Potřebujete postavit nový web? Náš CMS Merlin se obsluhuje jednoduše.

Napište nám!