Nabíráme zaměstnance - 3. díl | Pixman.cz
KONTAKT
Přejít na menu

Nabíráme zaměstnance - 3. díl

Nabíráme zaměstnance - 3. díl

Staráme se o poklad

Se zakládajícím členem Pixmanu Tomášem Míkou si už potřetí povídáme o náborových lapáliích současného IT světa.

Gratulujeme, našli jste toho pravého…programátora snů nebo grafika, jehož rukopis je prostě geniální. Je živý, z masa a kostí, dýchá a hlavně, sedí v officu vaší firmy. Hustý co? Tenhle článek bude o tom, jak to zařídit, aby u Vás vydržel sedět co nejdýl, ideálně do skonání věků.

1) Zaplaťte

Už jste to asi udělali, když tam sedí. Ale pro jistotu to zopakujeme. Na opravdových odbornících se nešetří a za práci se platí. Třeba ale nejste nadnárodní koncern a vaše možnosti jsou omezené. To je ovšem třeba upřímně přiznat hned na začátku. Zaplaťte, kolik můžete a nabídněte další výhody.  Třeba ty, o kterých bude řeč v následujících bodech.

2) Nebuďte Trautenberk

Agresivní 90. léta jsou neodvratně pryč, ale ne všichni zaměstnavatelé si to uvědomili naplno. Chtít za peníze kvalitně odvedenou práci je v pořádku. V pořádku není, když se budete snažit vymáčknout ze svých zaměstnanců výkon pod tlakem, budete je stresovat a vytvářet jim k práci nelidské podmínky. Ideální zaměstnavatel ví, co chce, ale nemusí u toho práskat bičem. Neuškodí, pokud budete laskavý, empatický, ochotný pomoci a vyjít vstříc. Lidé pak pracují lépe, jsou loajální a ochotní pro firmu něco obětovat. Pokud budete postupovat opačně, za Krakonoše nikdo nemůže ručit.

3) Pozor na krátkou paměť

To věděl už i Baťa. Poznejte lidi, kteří nesou vaší firmu na ramenou a posouvají jí dál na cestě za dobrodružstvím. Každý se rád cítí výjimečný a jedinečný. Včetně vás. Pokuste se o vašich zaměstnancích zjistit o nejvíc informací. Pamatujte si, jak se jmenují a kolik mají dětí. Nezapomínejte na narozeniny ani na to, co rádi dělají. Lidé budou pracovat lépe jako lidé, než stroje s pořadovými čísly. Znát své zaměstnance je základní slušnost i strategická výhoda oproti jiným, kteří je přehlížejí.

4) Důvěra a volnost

Soustřeďte se hlavně na výsledky a kvalitu odvedené práce. Netrvejte dogmaticky na včasných příchodech a pozdních odchodech domů. Nastavte důvěru na takovou úroveň, že home office není pohádkou, ale žitou realitou. Dejte svým zaměstnancům důvěru a volnost. Ať si vyberou, kdy a odkud chtějí pracovat. Je samozřejmě důležité nastavit podmínky, nikdo nechce řídit anarchistickou suitu celoročně rozplizlou od Andalusie po Zanzibar. Když to ale zkusíte a vzájemná důvěra bude fungovat, získáte tím do ruky veliké eso a lidé si vás budou vážit.

5) Ať ta práce dává smysl

Když necítíte, že vaše práce dává smysl, snadno vyhoříte. Mluvte se svými zaměstnanci o významu jejich práce. V čem je pro vás jejich nekonečné hrabání se v excelových tabulkách nedocenitelné. Pokud to jde, snažte se, aby měli možnost činnosti střídat a plně rozvíjet svůj potenciál i koníčky. Spokojený zaměstnanec ví, co je jeho práce a při jejím vykonávání si připadá na svém místě.

6) Spolu nás to baví

Vyplatí se podporovat dobré vztahy v rámci vaší firmy. Úplně na všech frontách. Lidé, kteří jsou přátelé ve skutečném životě, mají větší potenciál pro efektivní řešení pracovních úkolů. To už se ví věky a s teambuildingovými akcemi se v poslední době opravdu roztrhl pytel. Je to jednodušší, než to vypadá. Stačí jen dělat věci spolu. Cokoli. Pro začátek zkuste třeba zajít si na pivo. Další věc, která se od vás jako od snového zaměstnavatele očekává, je, že budete podporovat zdravé ovzduší ve firmě. Nedávejte prostor pomluvám a interním šarvátkám jakéhokoli druhu, neponižujte jednotlivé zaměstance před těmi druhými (ideálně teda ani v soukromí). Řešte všechny interní záležitosti s klidem a rozvahou. Vyplatí se nevytvářet zbytečně kompetitivní prostředí. Místo toho můžete spíš podporovat spolupráci v malých nehieratických skupinách a společnou odpovědnost za projekty.

7) Nadhled

Nedělejte z komárů velbloudy. Smějte se, buďte uvolnění, buďte setter té správné atmosféry, na kterou se každý ráno těší. Umět se zasmát tomu, že něco fakt v hajzlu je možná první krok k vyřešení takové situace. Samozřejmě, že chcete, aby vaši zaměstnanci brali svůj úděl vážně, ale všechno má své meze. Někdy jsou prostě na světě důležitější věci a hodnoty. Díky takovému přístupu se třeba sníží počet lidí, kteří jsou ze své práce zralí na blázinec.

Když to shrneme, odborníci jsou vzácní. Ale příčetní odborníci, kteří ještě ke všemu lidsky zapadnou do vaší společnosti, budou vám rozumět a nebudou vykazovat sociopatické sklony, to je opravdový poklad, o který je třeba se starat.

Pevně doufáme, že Vás celá náborová série inspirovala a možná teď už víte, kde ty lidi vlastně jsou. A pokud jste na opačné straně barikády a spíše hledáte místo, kde najdete lidskost i respekt, tak mrkněte na Pixman karierní možnosti. A zítra může možná být už dnes.