Pixmaňáci nezahálí a tisknou vlastní 3D ochranné štíty proti covid-19 | Pixman.cz
KONTAKT
Přejít na menu

Pixmaňáci nezahálí a tisknou vlastní 3D ochranné štíty proti covid-19, s jejichž návrhy se rádi veřejně podělí

Pixmaňáci nezahálí a tisknou vlastní 3D ochranné štíty proti covid-19, s jejichž návrhy se rádi veřejně podělí

V týmu Pixman se úplnou náhodou sešla nadšená parta dobrovolníků, kteří se vrhli do boje proti onemocnění covid-19, kvůli jehož rychlému šíření máme všichni home office. Využili vlastní síly: mozky a 3D tiskárny a tisknou 3D ochranné štíty z bioplastu pro naše hrdiny v první linii.

UPDATE: 17.9. jsme rozdali poslední kusy štítů pro městské úřady pro jejich volební komise a další putovaly k hasičským sborům. Více v článku níže

Máme mezi námi tři 3D nadšence, kteří vlastní hobby 3D tiskárnu, neváhali a ochotně se zapojili do výzvy Průša Research, podle jejichž vzoru začali tisknout čelenky ochranných obličejových štítů. Ale jelikož jejich tiskárny mají menší plochu tisku, jednomu z nich, Jardovi Vyternovi, návrh hodně vrtal hlavou. Celou noc pak strávil nad technickým výkresem a vymýšlením, jak nejlépe výrobu čelenek pro štíty zefektivnit v rámci domácích podmínek. Jasně, že na to přišel a svůj návrh teď sdílí do celého světa na tomto odkazu. Místo původních šesti hodin tiskne nyní jednu čelenku v přepočtu za 45 minut. Super práce, Jardo! Díky tomu on a náš další kolega Vašek Kalaš vytisknou na svých domácích tiskárnách 100 ks čelenek týdně.

Aby toho nebylo málo, spojili jsme se naším dlouholetým klientem, firmou Copy general, která k Pix čelenkám velmi ochotně vyráží z lamino fólie ochranná plexiskla. Moc jí za to tímto děkujeme! Tento mini tým má v čele skvělého lídra Lukáše Hrabětu, který vyrobené štíty a distribuuje potřebným, mezi nimiž jsou zdravotní sestřičky a lékařské ambulance v Praze nebo Nemocnice ve Slaném. Vašek Kalaš pak distribuci zajišťuje v Čáslavi.

Slova díků patří také naší grafičce a ilustrátorce Dáše, která nadále tiskne na 3D tiskárně podle Průša modelu a její čelenky jdou na kompletaci na veřejné sběrné místo, odkud již distribuci zajišťuje přímo Průša Research.

Pixman tým je vždy připraven inovovat a vyvíjet i v nepříznivých podmínkách. Tato aktivita je už ale nad rámec a vypovídá mnohé o vnitřním nastavení a ochotě lidí a my jsme na naše kolegy velmi hrdí! Pix na to a děkujeme, kluci a Dáši!

v Praze 6.4.2020

Model čelenek ke stažení