Poznejte Broumovsko barokní a digitální | Pixman.cz
KONTAKT
Přejít na menu

Poznejte Broumovsko barokní a digitální

Poznejte Broumovsko barokní a digitální

Barokní krajina. Tak mluví o Broumovsku český podnikatel a filantrop Jan Školník, jehož život je s tímto regionem nerozlučně spjatý. Oslovil nás v roce 2018 s požadavkem na sjednocení několika webů týkajících se Broumovska, které se nacházely na různých platformách a v poměrně neuspořádaném stavu. Vznikla z toho kontinuální spolupráce, která mnohonásobně překonala původní zadání.

 

Podobně jako se Agentura pro rozvoj Broumovska, kterou Jan Školník založil, postarala o neuvěřitelnou proměnu zchátralého Broumovského kláštera, my jsme se pustili do digitálních projektů. Cíl jsme měli podobný: ukázat Broumovsko světu v celé jeho kráse a rozmanitosti. 

Vytvořili jsme tak ucelenou digitální prezentaci regionu od přírodních a kulturních památek přes informování o událostech až po platformy pro rozvoj občanské společnosti. "Je to nesmírně zajímavá a inspirativní spolupráce s obrovskou šíří záběru. Poznali jsme při ní celou paletu potřeb regionu, jeho možností a překážek. Když se ohlédneme za vším, co jsme společně vytvořili, vidíme velký kus smysluplné práce a rádi si něco podobného zopakujeme i s jinými českými a moravskými regiony," říká Daniela Sommerová, projektová manažerka Pixmanu.

Broumovsko není jen Adršpach

Chráněná krajinná oblast Broumovsko se nachází ve Východních Čechách. Je to trochu odlehlý region v blízkosti hranic s Polskem s jedinečnou přírodou a architekturou. Kraj pískovcových skal a barokních památek představuje hlavní webová prezentace, Broumovsko.cz. Ta je srdcem celého souboru větších i menších webových řešení, které jsme pro region připravili - jak po grafické stránce, tak z pohledu programování a kódování.

Spojují je dva hlavní prvky. Moderní CMS Merlin, což je náš nástroj pro správu všech webových projektů. Je jednoduchý, intuitivní a podporuje vzájemnou provázanost prvků celého projektu. A jednotný vizuální styl, který posiluje jednotné vnímání regionu na venek a usnadňuje vytváření nových stránek.

 

Do skal třeba i na kole 

Nadstavbu hlavní prezentace Broumovsko.cz tvoří stránky Bikeresort.broumovsko.cz a Geopark.broumovsko.cz. První z nich průvodcem lákavými cyklotrasami ve scenériích broumovských skalních měst, které jsou na výlety a cykloturistiku jako stvořené. Zajímavou funkcionalitou je možnost stažení cyklotrasy ve formátu GPX a její import do cyklonavigace nebo třeba do aplikace Mapy.cz.

Stránka věnovaná Geoparku zase odpoví na otázku, odkud se vzaly všechny ty tvary a barvy zdejších skal a hor. Nabízí mimo jiné i přesné popisy geotras a geologických lokalit s GPS souřadnicemi.

 

Pro zprávy a do práce

Novinkou roku 2021 je zpravodajský portál Nase.broumovsko.cz, který přináší novinky z dění v regionu. "Zpravodajské weby neděláme každý den, takže to pro nás byla skvělá zkušenost. První velkou výzvou byl poměrně omezený rozpočet, se kterým jsme se měli vejít do požadavků moderního zpravodajského portálu. Druhou výzvou pak byla migrace obrovského množství dat ze zastaralých a prakticky nefunkčních systémů. A musím říct, že se nám obojí povedlo podle našich představ i podle představ zadavatele," dodává Daniela Sommerová. 

Při procházení portálu jistě narazíte i na zmínku o tom, že se Broumov chystá kandidovat na Evropské město kultury 2028 Broumov2028.cz. Je spolehlivě nejmenším z uchazečů, ale ambice má velké. A Pixmani u takového sympatického počinu nemůžou chybět, i tento portál si vzali na starosti.

 

Z jiného soudku jsou stránky Strategické rady regionu Broumovsko (SRRB). Vizuálně střídmější web je místem pro setkávání nabídek a poptávek práce v regionu, najdete tady i volné nemovitosti vhodné k podnikání. Ale zpátky do přírody.

 

Dechberoucí Skalní města

Vlastní doménu získala prezentace Skalnimesta.cz, která svým záběrem překračuje hranice regionu. Představuje Broumovsko po boku Českého ráje a Českého Švýcarska jako jednu ze tří lokalit, kde se v naší zemi můžete setkat s těmito výjimečnými pískovcovými skalními útvary. Tento důležitý rozcestník, který má Broumovsku přinést zaslouženou pozornost veřejnosti, je plný užitečných tipů pro turisty a využívá osvědčený vizuální styl typický pro všechny broumovské projekty.

 

 

Prostor pro demokratickou diskusi

Zajímavým projektem jsou Broumovské diskuse. Nejedná se o anonymní internetové fórum, kde se to hemží osobními výpady. Právě naopak. Diskuse mají formu otevřené konference se inspirativními osobnostmi, kde lze důležitá celospolečenská témata probrat do hloubky a s důrazem na principy demokratické diskuse: věcnost, otevřenost, poctivost, trpělivost, zdvořilost.

 

Pak vás už ani nepřekvapí, že součástí portfolia projektů Broumovska jsou i stránky Centra pro etiku a rozvoj charakteru (CERC). Za zmínku stojí i web hudebního festivalu v kostelích Broumovska Zapoklady.cz. V péči Pixmanů jsou i stránky již zmiňované Agentury pro rozvoj Broumovska. Než budou dokončeny práce na hlavním webu Kláštera Broumov, připravili jsme aspoň jednoduchou informační stránku o této barokní perle.

Webová prezentace Pamatky.broumovsko.cz mapuje drobné sakrální památky Broumovska, poukazuje na jejich krásu a historickou hodnotu s cílem zachovat povědomí o nich pro budoucí generace. Tomu pomáhá i mobilní aplikace, se kterou je můžete objevovat přímo v krajině. Je ke stažení v Google store i v App Store.

 

Kde se ubytovat

Jednotný styl ostatních portálů jsme uplatnili i na stránkách několika hotelů a penzionů: Dům hostů barokního kláštera, Hotel Orlík, Skalní mlýn, Adršpach, Javor a Hotel Zámeček Janovičky. Při troše štěstí tak návštěvníka čeká opravdu příjemný, sjednocený digitální zážitek od začátku do konce jeho návštěvy Broumovska. Správci hotelových stránek zase oceňují snadnou správu webů v našem CMS Merlin.