Fotoreportáž: Příběh čokolády od Pixmanů, zn. Vyrobeno s láskou | Pixman.cz
KONTAKT
Přejít na menu

Fotoreportáž: Příběh čokolády od Pixmanů, zn. Vyrobeno s láskou

Fotoreportáž: Příběh čokolády od Pixmanů, zn. Vyrobeno s láskou

Internet je plný návodů, podle kterých ve 3, maximálně v 5 snadných krocích vyrobíte domácí make-up, naučíte se sebelásce nebo zbohatnete na bitcoinu. Naše fotoreportáž dokumentuje 12 nesnadných kroků, které vedly k vytvoření něčeho unikátního: Čokolády od Pixmanů. 

Čím to všechno začalo?

Krok 1 - nápad

Ten byl samozřejmě Tomíkův (Tomáš Míka). Vynahradit si ten neosobní rok, darovat něco ručně vyrobeného. Podpořit malou rodinnou čokoládovnu Herůfek z jihomoravské Čejče, kde dělají tááák dobré čokolády. Ukázat, že jak jsme šikovní s 3D tiskárnou i s vařečkou. A taky si to trochu užít.

Čokoládovnu náš Tom sám osobně navštívil a prošel kurzem čoko chefa. Nadchla ho osobním rodinným příběhem a pečlivostí, se kterou k výrobě přistupují. Vše vyrábí ručně z prověřených BIO surovin opravdu 100% bean to bar a ve všech krocích zrcadlí dnes tolik žádanou udržitelnost. S jejich čokoládou a radami přímo od majitele Michala se nám podařilo připravit parádní Pixmaní mňamku. 

Krok 2 - 3D návrh

S 3D návrhem formičky na čokoládu si pohrála naše úžasná grafička Dáša (Dagmar Karochová).

Krok 3 - Formičky

Silikonovou formičku na 3D tiskárně nevytisknete. A tak náš odvážný kolega Chema (Petr Braun) nejdřív vyrobil kopyto - něco jako formičku na formičku (to oranžové). A pustil se do patlání silikonu (to zelené). Bublinka? Nemilosrdně propíchnout! Láska neláska.

Krok 4 - Z Liberce do Prahy

Letmý dotek pandemie. Chema formičky vyrobil doma v Liberci a když se s nimi chystal vyrazit autobusem do Prahy, začalo ho škrabat v krku. Tak se vybavil respirátorem, posadil je chudinky samotné na autobus a šupal zpátky domů. Dopadlo to pro Chemu negativně a pro formičky pozitivně. Na Čerňáku si šťastně padly do náručí s Míšou (Michaela Šámalová).

Krok 5 - Čokoláda

Mezitím z jihomoravské Čejče dorazil do Prahy pořádný kus čokolády od Herůfků. Bio tmavá mléčná čokoláda 54 % Maya Mountain Cacao, z čokoládových bobů, které vyrostly až v dalekém Belize! Míša ji musela střežit, aby se neztrácela...

Krok 6 - Rozbalit formičky

Tak ten zrovna není tak nesnadný :-)

Krok 7 - Rozložit formičky na plech

Dobře... ale bude hůř.

Krok 8 - Naporcovat čokoládu

Už jste někdy zkoušeli krájet 2 kilový balvan čokolády? Není to tak snadné, jak se zdá. Osvědčil se nůž namočený v horké vodě, ale stejně to byla fuška. Od Herůfků jsme dostali přesný technologický postup, v jakých dávkách a při jaké teplotě čokoládu rozpouštět, aby byl výsledek bezchybný.

Krok 9 - Temperovat

Příkaz zněl jasně: Rozpouštět pomalu ve vodní lázni, nevařit ani čokoládu ani vodu, hlídat teplotu 28 stupňů, hlídat kolegy, jestli neujídají. Osobně se mohlo do sladké manufaktury zapojit jen pár Pixmanů, ostatní v on-line přenosu hořce litovali.

Krok 10 - Naplnit formičky

Čokoláda konečně nabírá Pixmaních tvarů! Teď bude přibližně hodinu chladnout v lednici.

Krok 11 - Čokoláda je na světě

Není dokonalá, ale je naše! A bude i Vaše…:-)

Krok 12 - Zabalit

I obaly, potisky a popisky jsou z naší dílny. Ale tou hlavní hodnotou předposledního kroku ovšem byla neobyčejná pečlivost, skoro až něha, našich pečlivě vydezinfikovaných rukou.

Krok 13 - Rozdat

Mysleli jsme, že po tom všem, co jsme s čokoládou zažili, bude těžké se s ní rozloučit a poslat ji do světa. Ale nebylo. Věděli jsme, že udělá lidem radost. Už došla, ale my víme jak na to. Jakmile to půjde, připravíme další. Pix na to!