Kochleární implantát pro Sebíka | Pixman.cz
KONTAKT
Přejít na menu

Kochleární implantát pro Sebíka

Kochleární implantát pro Sebíka

Jsme digitální agentura a vše, co děláme, se točí kolem moderních technologií. A tak dává smysl, aby se tím směrem vydala i naše pomoc. Koncem roku 2020 jsme podpořili nadaného kluka, který se technologiemi zabývá - přispěli jsme mu na technologicky vychytaný komponent kochleárního implantátu. Malý Sebastian se totiž narodil jako neslyšící, oboustranná hluchota mu byla diagnostikována ve 4 měsících.

Sebíkovu maminku zpovídá Míša Šámalová, která má v Pixmanech na starosti PR a marketing.

Reni, známe se od Sebíkových 2 let, kdy jste se přistěhovali z Kalifornie do Prahy. To už ale Sebík kochleární implantát měl...

Ano, kochleární implantát mu byl voperován, když mu bylo 15 měsíců. Byl to implantát Nucleus 5 značky Cochlear. Na den, kdy mu lékaři implantát zapnuli a Sebi se poprvé otočil za zvukem, nikdy nezapomeneme. Od toho okamžiku se začalo měnit úplně všechno... Sebík už jako malé dítě velmi motivovaně spolupracoval s audiology a logopedy, pohotově reagoval na jejich požadavky a učil se všechny nové zvuky, až postupně začal slyšet, rozumět a mluvit. 

Od té doby pořádně vyrostl! Jak se mu daří mezi dětmi a ve škole?

Jeho úsilí a obrovská vůle mu pomohly zařadit se do kolektivu slyšících dětí, naučit se plynně oba rodné jazyky - češtinu a angličtinu - a nastoupit do první třídy už v 5 letech. Dnes je z něj přemýšlivý a kreativní jedenáctiletý kluk. Navštěvuje gymnázium Duhovka, které má speciální přístup k nadaným dětem. Aktuálně je studentem sekundy, rád čte knížky a asi jako každé dnešní dítě miluje online svět.

Co ho na technologiích baví nejvíc?

Zaznamenává, jak hraje hry Paper Mario a Splatoon, videa pak edituje v programu DaVinci Resolve a komentuje průběh hry. Výsledek můžete vidět na jeho YouTube kanálu HotttPancakes, který si nedávno založil. Jeho oblíbené online hry jsou Among us, War Alliance, Clash Royale, Overwatch a Minecraft. Jeho snem je vymyslet a vytvořit svoji vlastní online hru. Momentálně se snaží nastudovat, jak pracovat s počítačovou grafikou Pixel art.

Pověz nám, na co přesně jsme Sebíkovi přispěli? Co si za tím up-gradem představit?

Sebíkovi byl schválen upgrade zvukového procesoru na Nucleus 7, který mu umožní převzít kontrolu nad jeho slyšením a připojit se k technologiím a lidem tak jako nikdy předtím. Bude si moci užívat radost z hudby, telefonických konverzací, přijímat nezkreslený zvuk ve škole a sledovat televizi bez titulků. Díky Bluetooth bude moci z chytrého telefonu streamovat hovory, videa a hudbu přímo do nového zvukového procesoru. Ten automaticky přizpůsobuje poslech prostředí, ve kterém se Sebi nachází. Poslechový výkon se dostane na úplně jinou úroveň a veškerá nastavení lze upravovat a ovládat pomocí aplikace Nucleus smart přímo v chytrém telefonu. 

To zní skvěle. Jsem ráda, že Sebík bude mít úplně nový rozměr sluchu, který většina z nás má jako samozřejmost. Přeji mu za nás Pixmany, ať si užívá svoje oblíbené písničky a hlavně zvuk videí, co sám tvoří a co nejméně křiku jeho mladších brášků :-), co tu kolem nás pobíhají.

Kolik stojí slyšet

Upgrade kochleárního implantátu, resp. jeho externí části, stojí 232 000 Kč. Dítě na něj má nárok každých 10 let, přičemž pojišťovna hradí 75 % a pacient 25 % z ceny. Polovinu z částky 52 000 Kč, která připadala na Sebíkovi rodiče, zaplatili Pixmani.


 

Kam míří pravidelně nebo čas od času pixmaní pomoc? Mrkněte do sekce PODPORUJEME. Každopádně je vždy navázána na osobní vztahy, aby dávala smyls a neminula se účinkem.